Heb je wel eens naar de wereldklok gekeken? Je zal er op die manier achter komen dat het in New York momenteel bijvoorbeeld een paar uur eerder is dan hier, terwijl ze in Sydney al een stuk verder gevorderd zijn. We hebben overal op de wereld onze eigen tijd, op basis van de tijdzone waarin we verblijven. De tijdzones lopen verticaal over de aardbol. Je kunt met behulp van de wereldklok bepalen hoe laat het nu in andere delen van de wereld is.
Tijdzones in de wereld
We hebben de wereld verdeeld in tijdzones, die we aan de hand van een wereldklok af kunnen lezen. Het gaat om verticale banden over de aarde, waardoor je tijdens een reis naar de Canarische Eilanden bijvoorbeeld een uur terug in de tijd gaat, terwijl je de klok een uur naar voren dient te zetten als je naar Turkije gaat. We zorgen er met de tijdzones voor dat het overal op aarde licht is, op het moment dat we spreken van de ‘dag’. Het zou immers lastig zijn als de dag begint, op het moment dat de zon op onze locatie onder gaat.
Wereldklok per stad
Je kunt de wereldklok op een aantal verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent naar de tijd in een grote stad waar je binnenkort naartoe zal rijden. Hoe laat is het nu bijvoorbeeld in China, in Hong Kong? Hoe laat is het in Rio de Janeiro en hoeveel tijdsverschil bestaat er met steden in Rusland? Het is heel interessant om gewoon eens wat steden uit te proberen, om er op die manier achter te komen hoe de wereldklok ons de verschillende tijdzones op de wereld laat zien.
Reizen door de tijdzones
Het wordt daarnaast pas echt leuk op het moment dat je door verschillende tijdzones heen gaat reizen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om vanaf Nederland naar New York te reizen en bepaalde uren op die manier als het ware twee keer te beleven. Ga je hier ‘s avonds om 8 uur weg? Dan kom je daar aan en is de tijd nauwelijks vooruit gegaan. Andersom kun je het ook meemaken, wanneer je bijvoorbeeld naar Jakarta in Indonesië vliegt. Dan ‘verlies’ je tijd, omdat je tegen de tijd in reist. Uiteraard krijg je de tijd weer terug als je terugkomt en kun je vooraf de wereldklok gebruiken om de winst of het verlies in te schatten.